tisdag 30 september 2008

Ny bild på Zapper

Igår kom ett brev från min storasyster i Stockholm med den här bilden på min gamla whippet Zapper från Seeberga kennel. Kicki Sandell och Anna-Lena Bäckvall Hallin försöker hjälpa mig med att hitta hans kennelnamn. Det är skam på torra land att jag inte kommer ihåg det och inte finns det några papper kvar. Jag brydde mig inte ett dugg om sådant på 70-talet. Jag skulle tro att han på bilden är runt 6 år. Min fina pojke!

måndag 29 september 2008

Dopp i myren

Häromdagen var jag och hundarna ute i Södervik i det fina höstvädret. Den snart igenvuxna gamla skogsvägen, som går till ett gammalt boställe med bara husgrunder kvar, var täckt med löv i rött, gul och orange. Där brukar hundarna få otroliga tokryck och bara springa runt runt tills de stannar av (tillfällig) utmattning. Pippi blir alltid så arg på Nietzsche när hon inte hänger med. Solen sken från blå klar himmel och det var nästan storm. Jag fullkomligt älskar den här tiden på året, färgerna, vinden, dofterna och den klara luften. Det är på hösten jag tar de riktigt långa promenaderna med hundarna. Dock, den här turen fick ett abrupt slut. Jag avvek från den vanliga promenadvägen och började gå på en annan liten väg som nästan inte alls är framkomlig och som leder till ett annat gammalt boställe, också det med endast husgrunder kvar. Det har börjat växa barrträd på den, men med lite vilja går det att ta sig fram. Hundarna sprang runt och nosade. På sidan om den här lilla vägen finns en av oss helt outforskad myr. Pippi började gå efter kanten av myren med nosen i backen. Sin vana trogen hade hon säkert fått upp ett spår. Nietzsche hade inte uppmärksammat att Pippi sprungit iväg. När han väl upptäckte det kastade han sig iväg, men inte efter henne utan rakt ut på myren. Jag hann inte ens blinka innan hörde jag världens plask. Jag fick panik och ropade på honom samtidigt som jag sprang genom skogen mot myren. Tack och lov kunde han ta sig upp snabbt och kom springandes emot mig dyngsur och glad i hågen. Det var inte så kallt men vi gick ändå tillbaka till bilen och åkte hem. Han hade varit helt och hållet under vattnet. Lilla gubben. Vi får hålla oss till de säkra myrarna i framtiden. Fast man vet aldrig. Där man minst anar kan det finnas vattenhål. Usch, hur ska jag nu våga gå ut på myrar.


Nietzsche har upptäckt något på marken som jag inte kan se!

Pippi med sina jättepinnar!

söndag 28 september 2008

Höstbilder från Umeå

Min dotter Enya som går i åttan jobbar med reklamtema i svenskan tillsammans med två klasskompisar. Idag var de ute och fotograferade för att börja testa sig fram lite. De har en idé om att skapa ett klädmärke och göra reklam för det. Det återstår två veckor så vad det blir i slutändan återstår att se. De tog väldigt många fina bilder, många fler än dem jag visar här. Enya har grå tröja och svart stickad basker på huvudet. De har verkligen fångat hösten!









fredag 26 september 2008

Umeå Pride


Igår drog Umeå Pride igång. Temat för i år är "Inblick och utblick". Arrangörerna vill belysa homo-, bi-, trans- och queerfrågor såväl internationellt som i Sverige och även visa på den mångfald som hbtq-rörelsen inrymmer. Så länge homfobin finns i vårt samhälle behövs pridefestivalerna! I morgon ska jag delta i prideparaden genom stan. Hela programmet finns på http://www.umeapride.se/. Umeå Pride har även en blogg som är värd ett besök http://umeapride.blogspot.com/.

onsdag 24 september 2008

Idéskolor för mångfald


Jag har deltagit i ett utvärderingsprojekt under två år och nu har vår slutrapport kommit i tryck. Vi är tre forskare som har utvärderat ett projekt som Myndigheten för skolutveckling drivit; Idéskolor för mångfald.
Om någon är intresserad av skolutvecklingsfrågor på förskolan, grundskolan eller gymnasieskolan går det att ladda ner rapporterna:

Delrapport 1

söndag 21 september 2008

Tatuering

På torsdag ska Antti tatuera bilden nedan på ryggen, 25-30 cm lång. Han fick presentkort av mig när han fyllde 40 tidigare i år. Bodil, min sons sambo, har tecknat bilden. När taueringen är gjord och redo för en bild kommer ni att kunna beskåda underverket här på bloggen.


fredag 19 september 2008

Utmanad (igen)

Jag har blivit utmanad av Annelie (http://annielie.webblogg.se/).

5 saker i min frys: rabarber, sojakorv, grönsaker, älgklövar och (viltspårs)blod

5 saker i min garderob: Dr Martensskor, Dr Martenskängor, vita blusar, jeans och svarta t-tröjor

5 saker i min väska: mobiltelefon, kalender, tuggummi, anteckningsbok och pennor

5 saker i badrumskåpet: parfym, hårgelé, näskanna, kloklippare och smycken

5 saker i min bil: cd-skivor, hundtäcke, takbox, hundgrindar och lite skräp

5 saker i mitt kylskåp: ekomjölk, ekofil, spanska oliver från Willys (absolut bästa oliverna), jordnötssmör och sambal oelek.

Härmed utmanar jag:
Henrik, http://henrikharling.blogspot.com/
Malin, http://ekoblogg.blogg.se/
Jenny, http://helmingscorner.blogspot.com/
Annelie, http://sagoruna.blogspot.com/
Anko, http://hem.passagen.se/kmick/

tisdag 16 september 2008

Proposition om könsneutral äktenskaplagstiftning!

Regeringen offentligjorde idag listan över kommande propositioner. I den framgår att äktenskapspropositionen kommer innan årets slut. Samtliga riskdagspartier, förutom ett, har tagit ställning för en könsneutral äktenskaplagstiftning. Tänk att detta ska behöva ta sådan lång tid att få till en ny äktenskaplagstiftning!

I SVD kan man läsa om ett nytt lagförslag från könstillhörighetsutredningen som handlar om att alla transsexuella ska genomgå en kastrering för att få byta juridiskt kön. När ska detta ta slut?

torsdag 11 september 2008

Ny kör

För några veckor sedan började jag sjunga med en ny kör. Jag har tidigare sjungit i kören Vuxna Röster sedan 1999. Där har ambitionsnivån stuckit iväg lite väl långt för min smak. Att sjunga i VR innebär att man måste öva väldigt mycket hemma och det stämmer inte in i mitt liv just nu. Ett annat aber med den kören är också att det har blivit lite väl mycket religiös musik för min smak, agnostiker som jag är. Den nya kören, Björkstakören, är en uttalad profan kör, vilket passar mig. Dock, nu till helgen ska vi ha körinternat i Åmsele. Och vad tror ni händer då? Jo, vi ska sjunga på en mässa i kyrkan på lördag kväll! En samisk visserligen, men inte mindre kristen för det. Och jag ska kula och sjunga en solovisa. Jag och min vän Krister Stoor, som också sjunger med i kören, ska göra ett pass med svensk och samisk vallmusik. Jag ska locka på och valla kor, getter och får med kulning och lockrop och han ska locka på och valla renar med sydsamisk jojk. Ett litet experiment. Vi har jojkat och sjungit ihop på scenen tidigare så det ska nog gå. För övrigt vann jag jojkslam här i Umeå under samiska veckan i år. :-) Jag har en väldigt fin pokal här hemma som bevis.

söndag 7 september 2008

The Kite Runner

Nu har jag äntligen sett den omtalade filmen The Kite Runner (Flyga drake). Vilken film! The Kite Runner handlar om två pojkar i Afghanistan. Amir och Hassan är vänner, men medan Amir bor med sin far i den stora fina villan lever Hassan i uthuset med sin pappa. Pojkarna trivs bäst när de flyger drake tillsammans och när Amir berättar historier för Hassan. I centrum står ett ohyggligt svek och de efterverkningar det får i pojkarnas och deras familjers liv.

Amir och Hassan är trots klassillnaden oskiljaktiga vänner, två pojkar i ett ännu fredligt Afghanistan, det är tidigt 70-tal. Amir är son till en rik köpman, Hassan är son till deras tjänare och båda har mist sin mor när de var nyfödda. Hassan ställer alltid upp på Amir, räddar honom ur varje knipa. Men när det blir Amirs tur att försvara Hassan, sviker han. I slutet av 1979 invaderas landet av sovjetiska styrkor och det utbryter krig i Afghanistan. Amir och hans far emigrerar till USA, Hassan blir kvar i det av konflikter sargade landet. Sedan kommer talibanerna och åren går - tills det blir dags för Amir att ta konsekvenserna av sina handlingar. Minnet av Hassan lever kvar och samvetet skaver, trots åratal av försök att lägga det förflutna bakom sig...

fredag 5 september 2008

God och bra choklad

I Umeå finns en tjej, Jenny Berg, som importerar och säljer ekologisk och rättvisemärkt kvalitetschoklad. Företaget heter Theobroma Tastings. http://www.theobromatastings.se/ Det är en artikel om henne idag i Västerbottens Kuriren. Där berättas att hon i oktober får hem en sort från ett kooperativ i Peru som heter Mecsa Osha. Jag ser fram emot det! Jag har slutat äta godis och onyttig choklad. Men mörk choklad unnar jag mig emellanåt.

onsdag 3 september 2008

Terminsstart

Just nu är mina dagar fulla av undervisning och förberedelser av framtida undervisning. För tillfället undervisar jag om genus och sexualitet för museologiprogrammet, termin 3. Det är verkligen jätteroligt. De ska under terminen i grupper bygga virtuella utställningar i Second Life med hjälp av de teoretiska verktyg de får på föreläsningarna. Det ska bli spännande att följa dem. Vi ska bygga på med kategorierna social skiktning, funktionshinder, etnicitet, religion och region/plats.

Mitt bloggande kommer inte att vara så prioriterat ett tag framöver. Om jag försvinner kanske ni hittar mig i Second Life.