torsdag 27 november 2008

Lite bilder från Krägga och Västerås i somras

I brist på annat lägger jag ut några bilder från utställningarna i Krägga och Västerås i somras. Tyvärr har inte Pippi fastnat lika bra som Nietzsche.
Annars rullar livet på med ganska högt jobbtempo och mycket hundliv på fritiden. December är en intensiv period på univeritetet. Det ska verkligen bli skönt med lite ledighet över jul. Vi kommer att fira jul i Sorsele.
Jag behöver definitivt en ny kamera så att jag kan ta lite nya bilder. Det verkar som om Nietzsche håller på att hitta formen, "torka ut" som många säger. Han ser riktigt fin ut nu. Pippi dock ser mer eller mindre ut som en liten whippetjulgris, men det är bara tillfälligt! Vi ska byta foder så att hon får i sig mindre kolhydrater, men vi vill inte kasta bort mat. Hon får äta upp det som är kvar.



fredag 14 november 2008

Samisk teater


Igår kväll var jag på teater - Dušše Ánná (Bara Anna på svenska). Pjäsen är resultatet av ett samarbete mellan Sámi Teáhter i Kiruna och Beaivvá Sámi Teáhter i Kautokeino och handlar om en samisk kvinnlig politiker och hennes samtid, allt från hennes ungdom, med protester mot Altaälvens utbyggnad till ett nutida familjedrama. Det är en jobbig föreställning där övergreppen mot Ánná inte i första hand kommer från storsamhället utan inifrån den egna familjen. Det handlar bland annat om incest och misshandel. Dušše Ánná innehåller flera berättelser. Det samiska "uppvaknandet" på 1970-talet är en central händele. Det handlar om viktiga kapitel i samernas närhistoria. Det personliga och det politiska griper in i varandra. Scenografin är enkel. Även den som inte försår nordsamiska kan hänga med i berättelsen. En tv-skärm matar fram bilder till handlingen och sporadisk textning på svenska. Allt som sägs blir inte översatt, men det gör absolut ingenting. Ánná spelas av den eminenta jojkaren Inga Juuso och hennes motspelare är Toivo Lukkari (som hade huvudrollen i Richard Hoberts film Den femtonde hövdingen). Ánná pendlar mellan att vara väldigt samisk och att, av i det här sammanhanget helt begripliga skäl, helt ta avstånd från det samiska. Musiken är komponerad av Frode Fjellheim, en utmärkt kompositör och jojkare. Jag har gått jojkkurs för honom. Synd att ni som bor i söder inte får möjlighet att se en sån här föreställning.

tisdag 4 november 2008

Khoma på banan igen

Nästa år gör Umeåbandet Khoma comeback! Det har varit tyst om Khoma efter albumet The Second Wave som kom ut 2006. Men nu är de alltså på gång med ett nytt album. Jättekul! Lyssna på dem här!

söndag 2 november 2008

Tatueringen

Så här blev tatueringen på Anttis rygg! Riktigt snyggt tycker jag! Synd bara att det gör så jävla ont. Annars hade nog jag också haft en i mindre format på benet. Jag har redan en liten g-klav längst ner på höger ben så jag vet att det gör fruktansvärt ont.

Promenad i första snön

Det blev inte några bra bilder, men jag lägger ut dem ändå. Typiskt nog tog batterierna slut när jag för en gång skull hade med mig kameran ut. I går hade vi i alla fall jättefint väder och åkte ut till Södervik för en liten promenad. Vi fick koppla Pippi efter en stund. Hon blev alldeles tokig av alla spårlukter som förmodligen blir extra tydliga i snön. Nietzsche spårade också lite, men han är mer intresserad av att springa fram och tillbaka och hålla koll på oss. I vilket fall som helst hade vi en skön stund i den spröda kylan i novembersolen. Jag älskar verkligen när det blir kallt och hundarna fungerar mycket bättre i kyla än i värme. Det gäller åtminstone Pippi. Lite kläder bara så är det bara att gå.

Är det här en whippet, eller någonting annat?!

En älgkalv?

Det här är i alla fall Antti!