tisdag 6 januari 2009

Skidåkning och jobb

Idag har jag varit ute på vinterns första skidtur. Det känns väldigt bra så här efteråt. När jag var i spåret var jag mest förbannad. Nysnön som låg i spåret fastnade under skidorna, så det högg hela tiden och jag fick inte upp någon fart alls. Men nu är premiärturen gjord i alla fall, även om det inte blev längre än 5 km. Det skulle vara kul att testa lite drag med hundarna, åtminstone med en av dem. Det finns hundspår här i Umeå. Det gäller att ha en bra sele bara och det får inte vara för kallt.

I morgon är det dags att återvända till jobbet. Det ska bli roligt. Jag ska börja som studierektor för forskarutbildningen, vilket är helt nytt för mig. I övrigt fortsätter jag med undervisning i etnologi och kulturanalys. Jag ska skriva två forskningsansökningar under våren. Den ena ska handla om musikklassverksamheten i Sverige. Jag skulle vilja granska den utifrån nationalitets-/etnicitetsperspektiv. De erfarenheter jag har från den verksamheten är att det är ett magnifikt svenskhetsprojekt. Jag tror att musikklasserna skulle kunna fungera som någon form av "integrationsprojekt" om man bara kunde tänka sig att anpassa musikval till det mångkulturella samhället. Den andra ansökan ska handla om jojkens roll i kyrkan. I norra Norrbotten finns många samer som är laestadianer och de tycker inte att jojken passar i kyrkan trots att många av dem själva är jojkare. Den synen är en rest från kristnandeprocessen av samer då jojken ansågs vara djävulens verk och därmed förbjöds av kyrkan. Det här går att jämföra med bluesen i USA. Jag skulle bland annat vilja intervjua några av dessa samer och lyssna på deras argument. Sedan finns det en massa annat intressant kring den här frågan som jag vill fördjupa mig i.

2 kommentarer:

Sara och Miki sa...

Gud, det här vågar jag knappt erkänna, men jag har några Laestadianer i min "stamtavla"- långt tillbaka i lappsläktet :D

Susanne Lindström sa...

Åh vad intressant! Finns det några rester kvar?