söndag 22 februari 2009

Umefolk 09 och tornedalsk magi

Då är åter en helg med Umefolk - Umeå folkmusikfestival - till ända. I år har jag inte varit med i planeringen, men hade en del arbetsuppgifter på plats som krävde närvaro hela tiden. Det har varit en hel del bra musik som vanligt, men höjdpunkten i år var ändå Hasse Alatalos multimediaföreställning Nurmen Linto. Förra året när jag var projektledare var föreställningen inte färdig, men i år kunde Hasse och hans fantastiska musiker komma hit. Så här presenteras föreställning på deras hemsida:

"Nurmen lintu - Ängens fågel är en poetisk föreställning i musik, bild och text. Musiken från Tornedalen är insamlad och sammanställd av Hasse Alatalo och finns utgiven i Ängens fågel - Nurmen lintu: musik från Norrbottens finnbygder - 1677-1984. Fotografen Anders Alm har fotograferat människor och miljöer i nordligaste Sverige i mer än trettio år. Bild, musik och text formar tillsammas ett epos om ett landskap med en alldeles egen kultur. Föreställningen är på två språk, svenska och meänkieli - tornedalsfinska."

Boken är ett resultat av Hasses inventering och insamling av folkliga visor och låtar i Tornedalen och består till största del av noter och texter till 152 melodier. I föreställningen framförs några av dessa melodier tillsammans med berättande och magiska bilder tagna av Anders Alm samt från arkiv.

Det går att lyssna på några av låtarna på http://www.myspace.com/nurmenlintu. Den första låten i listan är öppningslåten. Lyssna på sopraninoblockflöjten som kommer in efter dygt 2 minuter och lite senare fiolen tillammans med flöjten! Både jag och min dotter Enya fick tårar i ögonen. Det är svårt att med text förmedla känslan som föreställningen framkallade hos mig. Det finns vissa instrument som slår an något väldigt djupt hos mig, framförallt gäller det sopraninoblockflöjt och irländsk säckpipa (uilleann pipe). Tårarna kommer direkt.

Flera av musikerna var tidigare med i gruppen Norrlåtar.
Bilderna har Enya tagit med sin iPhone så kvaliteten är tyvärr inte av bästa sort.

Musikerna från höger är Mikael Segerström, Jan Olofsson, Ove Hansson och Lars Paulin.


Hasse Alatalo längst till vänster.
Inga kommentarer: