
fredag 29 augusti 2008
Folkhemsk film

tisdag 26 augusti 2008
Kärlek
-James Douglas-
måndag 25 augusti 2008
Nietzsche på Alnön
söndag 24 augusti 2008
fredag 22 augusti 2008
Valp nästa år
onsdag 20 augusti 2008
Musik hela helgen

Då kastar vi oss över till något helt annat än heternormativitet och homofobi (även om det också finns i överflöd inom folkmusikvärlden, precis som i alla andra världar). Jag är någon form av producent för Folkmusikfesten på Gammlia eftersom det är jag som har satt ihop programmet och kurserna. Men det är gjort i samarbete med visföreningen i stan, VISUM. Gammlia är vårt friluftsmuseum vid Västerbottens museum. Det är nionde gången vi tillsammans med museet arrangerar folkmusikfest i augusti månad. Vädret brukar vara fint, vi hoppas på det i år också! Om någon är intresserad att lyssna på vad vi erbjuder för musik kan ni gå in på Mullin Mallin, Pettersson & Fredriksson och Torbjörn Näsbom. Torbjörn spelar här Bach på sin nyckelharpa. Han är en fantastisk musiker och kan spela allt möjligt, både klassiskt och folkligt. Bland annat har han spelat och turnerat med Anne Sofie von Otter. Programmet är större än så här, men jag har inte ljudprov på alla. På lördag förmiddag är det kulningskurs. Om ni inte vet vad kulning är kan ni lyssna på Rosenbergs sjua. När jag är i skogen brukar jag använda kulning för att ropa in hundarna (fungerar inte alltid på Pippi :-)). Kulning (eller köukning som det heter i Jämtland) är en sångform som funktionellt förut användes för att locka på kor, getter och får vid fäbodar och som karakteriseras av en kraftig tonansats och vibratofri ton i extremt högt register. Fäbodar fanns ju inte i hela Sverige så främst användes det i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen och Jämtland. Men man har givetvis lockat på sina fän även i andra delar av Sverige. Slut på dagens lektion! :-) Nu måste jag jobba!
tisdag 19 augusti 2008
Föreläsning i Sveriges mest homofoba stad
När jag var klar kom just de tre personerna fram och vi stod och pratade i nästan en timme. Det gav mig absolut mest av den tid jag var där. För det mesta går jag ifrån en föreläsning och har lärt mig något, och vissst, det gjorde jag väl den här gången också. Ni kan lista ut vad!
söndag 17 augusti 2008
Cert i Sundsvall

Den mäktiga Slåttdalsskrevan ligger centralt i Skuleskogens nationalpark. Den är ca 100 meter lång och är som mest 30 meter djup. Skrevan eller snarare klyftan har bildats när den cirka 7 meter breda diabasgången vittrat. I botten på skrevan kan man se rester av diabasen. Diabasen har här en inre struktur som gör den särskilt lättvittrad (diabas är en mörk basisk magmatisk bergart).
Ovanför Slåttdalsskrevan är det en vidunderlig utsikt! Det är olika avsatser ner mot havet.


fredag 15 augusti 2008
Sundsvall och LC-prov på söndag
torsdag 14 augusti 2008
Södervikstur
Hur kan man åka till skogen den här årstiden och inte ha med sig någonting att lägga blåbär i?! Det fanns hur mycket som helst och jag hade inte ens en bajspåse i fickan. Jag åt så mycket jag kunde och det gjorde även hundarna. Så fort jag stannade och böjde mig ner kom de som två skott och skulle äta på samma buske som jag plockade från.

tisdag 12 augusti 2008
En Enyabild och flera Pippibilder
onsdag 6 augusti 2008
Hatthylla 1950-tal
Växbo i Hälsingland


Gamla Gefle


måndag 4 augusti 2008
Gävle
Släktträffen
Larssons romantiserande tavlor har bidragit till att vi blivit så totalt införlivade i föreställningen om ett superhem i kulturnormen att vi inte längre ser vad det egentligen handlar om. Nämligen den första riktiga skandalfamiljen!!! Enligt Natalia Kazmierska är Familjen Larsson allmogens svar på The Osbournes!
I samband med utställningen Sundborn goes extreme again är hela byn invirkad och instickad. Ett exempel är bron över Sundbornsån som rinner ut i sjön Toften. Det är Sofia som står på bron.
Ja, så var det släktträffen då! Vi hade jätteroligt. Som vanligt var det en massa tävlingar, frågesport och annat (som ni ser nedan). Mitt lag vann i regnet!
På lördagnatten sov vi hos min kusin Bibbi i Lilla Björnmossen. Lilla Björnmossen är en intressant plats ur flera aspekter. Det är en av de plaster i Dalarna där svedjefinnar slog sig ner under 1600-talet. På svedjefinska heter platsen Nitaso. So-namnen är bland de vanligast förekommande finska ortnamnen och har koppling till hur viktiga slåttermyrarna var för finntorpens försörjning. De flesta finnbosättningar hade relativt mycket boskap och det gick åt stora mängder vinterfoder. Man var därför noga med fördelningen av slåttermyrar vid råläggning mellan byar. Nitt/nitti/nitto/nytt-namnen beskriver de slåtterängen som i regel låg vid myrarna.
Finnarna som kom till Sverige under den här tiden var från Savolax-området. I början av 1600-talet drabbades den finska befolkningen av en katastrofal missväxt, som bl.a. drabbade Savolax-området mycket hårt. Även de följande åren präglades av svår missväxt, vilket var ytterligare en anledning till den långa flytten. Sverige och Finland var ju under den här tiden ett rike. De inflyttade finnarna hade således samma rättigheter som de svenska bönderna. Staten ville ha skatteinkomster, man såg då genom att erbjuda finnarna mark, en möjlighet att få ökade skatteinkomster, om den mark som fanns i den svenska "ödebygden" blev odlad.
Den andra aspekten som gör platsen intressant är att det är en gammal järnvägsstation. Stationsbyggnaden som min kusin bor i byggdes 1874. I huset finns fortfarande biljettluckan kvar. Ja, det finns mycket mer att säga om detta, men jag måste ge mig här. Jag är väldigt intresserad av finnmarkernas historia i Dalarna och Gästrikland.