söndag 7 september 2008

The Kite Runner

Nu har jag äntligen sett den omtalade filmen The Kite Runner (Flyga drake). Vilken film! The Kite Runner handlar om två pojkar i Afghanistan. Amir och Hassan är vänner, men medan Amir bor med sin far i den stora fina villan lever Hassan i uthuset med sin pappa. Pojkarna trivs bäst när de flyger drake tillsammans och när Amir berättar historier för Hassan. I centrum står ett ohyggligt svek och de efterverkningar det får i pojkarnas och deras familjers liv.

Amir och Hassan är trots klassillnaden oskiljaktiga vänner, två pojkar i ett ännu fredligt Afghanistan, det är tidigt 70-tal. Amir är son till en rik köpman, Hassan är son till deras tjänare och båda har mist sin mor när de var nyfödda. Hassan ställer alltid upp på Amir, räddar honom ur varje knipa. Men när det blir Amirs tur att försvara Hassan, sviker han. I slutet av 1979 invaderas landet av sovjetiska styrkor och det utbryter krig i Afghanistan. Amir och hans far emigrerar till USA, Hassan blir kvar i det av konflikter sargade landet. Sedan kommer talibanerna och åren går - tills det blir dags för Amir att ta konsekvenserna av sina handlingar. Minnet av Hassan lever kvar och samvetet skaver, trots åratal av försök att lägga det förflutna bakom sig...

3 kommentarer:

Jenny,Nokia och Leo sa...

Såg boken idag i affären och blev lite sugen...har du även läst boken eller du gick direkt på filmen??

Susanne Lindström sa...

Jag gick direkt på filmen, men jag har beställt boken nu. Precis likadant gjorde jag med Berlinerpopplarna, TV-serien först och boken sen. Det går alldeles utmärkt, om böckerna är bra.

Anonym sa...

Tack snälla! Ja, han är underbar den lilla killen! Det tog en stund att förstå att han faktiskt är våran men det väl sjunkit in, snacka om gränslös glädje! Jasså? Så det blir en till vovve? Vad skoj! Från Mia eller?