söndag 30 augusti 2009

Bra film - Milk


Bland det bästa som finns är att krypa upp i soffan och titta på en bra film. Det är visserligen trevligt att gå på bio också, men jag föredrar att se film hemma. Det är helt enkelt för mycket väsen i biosalongen, folk som pratar för mycket och för högt, som smaskar snacks med öppen mun, som prasslar med sina förbannade godispåsar etc. Igår såg vi filmen Milk med Sean Penn som spelar Harvey Milk. Han var den förste öppet homosexuelle mannen att väljas till ett offentligt ämbete i USA. Hans seger, efter tuff kamp, fick inte bara betydelse för homosexuellas rättigheter; han ändrade också synen på mänskliga rättigheter i USA. I filmen få vi följa hans sista åtta år.

Milk är en verklighetsbaserad och viktig berättelse. Det är en film om rättvisa, och om kampen att nå dit. Det är en engagerande film som har dramatiserats på ett spännande dokumentärt sätt. I filmen har man även klippt in dokumentära filmsekvenser från 70-talets USA och den innehåller många historiska faktainslag. Sean Penn gör rollen som Harvey Milk på ett övertygande sätt, men ibland tycker jag att han går lite väl mycket in i bögstereotypen. Filmen är också lite seg från starten, men den tar sig. Var är de homosexuella kvinnorna???
Regissören Gus Van Sant har varit verksam sedan början av 80-talet och har bland mycket annat också regisserat filmerna Will Hunting, Elephant och Drugstore Cowboy.

Inga kommentarer: