söndag 2 augusti 2009

"Byn med det blå huset" och Tallbergsbroarna

Fotografen och författaren Sune Jonsson född 1930 i Nyåker, Nordmalings kommun, betraktas som en av våra främsta dokumentärfotografer. I nästan ett halvt sekel har han dokumenterat människor och miljöer främst i Västerbotten men även i övriga Sverige. Sune Jonsson har skildrat ett bondesamhälle i förändring, han har dokumenterat bysamhället men också människors vardag och det unika i varje människas historia. Han har gjort det med kunskap och med respekt för människors integritet. Sune projektanställdes 1961 av Västerbottens museum som fotograf och fältetnolog. 1968 blev han fast anställd på museet. Främst Västerbotten men även närliggande Ångermanland har oftast varit motivet men under årens lopp har Sune Jonsson också gjort utblickar i Kongo, Prag, New York, Bornholm och småländska Attsjö. Han tilldelades det prestigefyllda Hasselbladspriset 1993 för att ha "skildrat det nordsvenska landskapets ödslighet och karga skönhet, det oglamorösa i enkla människors vardag. Med ett lågmält och levande bildspråk har han gestaltat sitt panorama av ett samhälle i förändring. I en omfattande bokproduktion har hans ord och bilder vävts samman till en unik dokumentation". Debutboken "Byn med det blå huset" utkom 1959. Sedan dess har Sune Jonsson förutom många viktiga fotoböcker också publicerat noveller, romaner och dokumentärfilmer. Debutboken är en underbar bok om människorna i Sunes hemby Nyåker (ni känner säkert igen Nyåkerspepparkakorna!). Det är en av mina absoluta favoritböcker. Några smakprov:


"Människorna i min by nöjer sig med att vara mänskor. När de en gång sett ljuset vill de se ljuset så länge det är möjligt. Äran ser de över axeln. /.../ Farbror Viktor är på sätt och vis äldre än de andra 70-åringarna i min by, för han minns när han föddes. /.../ Emil drömmare är ensamvarande och avsidestagen. Man anser i min by att han kunnat bli professor. Han bor i ett blått hus som ligger i skogsbrynet."


Idag besökte jag för första gången Nyåker, Byn med det blå huset. Vi tog en fika i Byahuset och åkte därefter till Tallbergsbroarna som ligger fyra kilometer nordost om Nyåker. Sune Jonsson har i romanen Brobyggarna skildrat tillkomsten av betongbron i Tallberg. Nedan några bilder ur boken.


Foto: Sune Jonsson

Foto: Sune Jonsson

Foto: Sune Jonsson

Foto: Sune Jonsson
Drömmaren i det blå huset. Foto Sune Jonsson
Att se Tallbergsbroarna i närbild och uppleva de väldiga, verkliga proportionerna är otroligt häftigt. Här finns tre generationer järnvägsbroar över Öreälvens djupt skurna fåra. De öppnades för trafik 1891, 1919 respektive 1994. Mellanbron – vars tillkomst är ramberättelsen i Sune Jonssons bok Brobyggarna – är numera byggnadsminne. Den blev även riksbekant genom en välkänd reklamfilm för Gevaliakaffe! Bilderna är tagna från den äldsta bron som ser ut så här och som numera är bilväg. Här kan ni se en liten film från broarna.Inga kommentarer: