torsdag 8 maj 2008

Hemma igen!

Ja, då är vi hemma igen. Vi har haft det helt underbart i Paris. Det gick att åka ifrån hundarna! :-) Vi har gjort flera av de traditionella besöken; Louvren, Triumfbågen, Eiffeltornet, Versailles. Framförallt har vi ätit och druckit gott samt shoppat lite kläder. Jag hittade en skobutik alldeles i närheten av Centre Pompidou med endast Dr Martensskor, rena paradiset. Ut därifrån hade jag med mig ett par svarta Helen Mary Jane. Jag betalade dem förstås. På en annan butik med mest skinngrejer hittade jag ett par Dr Martenskängor som bara finns i en begränsad upplaga, kul. Många skor blir det. Antti köpte sig en snygg skinnkavaj.

Vår första promenad gick förbi operan med en förhoppning om att stöta på något första majtåg. Eftersom det var första maj var det mesta stängt, förutom restauranger. När vi närmade oss operan kunde vi höra att det var något på gång där. Med viss förvåning såg vi att det inte var en socialistisk manifestation, utan en mycket högerinriktad sådan.


Jag tycker att det är väldigt intressant att beskåda ritualer på offentliga platser. I första majtåg kan man se olika rituella formspråk, från militärisk parad till karnevalens mer lösa former. Men något traditionellt första majtåg såg vi inte. Givetvis förekom det, men på någon annan plats än där vi var. Det fanns åtminstone väl rustade poliser på många håll i staden.

Louvren

Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir var två av de viktigaste företrädarna för den franska varianten av existentialismen. Förenklat betyder det att de huvudsakligen sysslade med människans existens som problem. Existentialismen kan också ses som något av en reaktion mot filosofins upptagenhet med idéer och ting. Det finns en ateistisk och en religiös gren. Sartre och Beauvoir finns på den ateistiska grenen. Värt att också nämna är att Nietzsche hör till den ateistiska. Sartre och de Beauvoir ligger begravda i Montparnasse. Montparnasse-kyrkogården, eller Cimetière du Montparnasse som den heter på franska är en av Paris fyra stora kyrkogårdar. Många berömdheter, främst franska kulturpersonligheter, ligger begravda i kyrkogården.

Ja, ni vet!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välkomna hem!

Härligt att både läsa och se bilder, nu blir vi ännu mer sugna! Nu är det ju bara 1 ½ v kvar för oss!

Vi tänkte tillbringa lördagen i Le Marais (Träskmarkerna), väen kallat judekvarteren. Ska tydligen har Paris' godaste falafel + en massa vintage-shopping och små, billiga designbutiker!
Låter som något som skulle kunna passa oss! :)

Njut nu av att vara hemma igen, av varandra, våren, kärleken och vovvarna!

Massa kramar söderifrån!

Play A While sa...

Låter som en härlig resa och att ha varit vid Sartres och de beauvoirs grav är ju "kult"!!

Har nästan läst klart din avhandling!! Klart intressant!!

Henrik