lördag 22 september 2007

Disputationsfest på Fabriken

Igår disputerade en vän till mig, Krister Stoor (bilden ovan), på en avhandling om jojkberättelser, Juoiganmuitalusat. En studie av den samiska jojkens narrativa egenskaper . Det var en intressant, men lite sövande, disputationsakt på dagen. Opponent var John Weinstock, Dept. of Germanic Studies, University of Texas-Austin. Festen på kvällen var desto livligare med många uppträdanden och tal. Det var många musiker, jojkare och spelmän, på festen och många av dem bjöd otroligt mycket på sig själva. På bilden sitter Krister och njuter.

Svante, Markus och Thomas spelar en polska så det bara spritter i benen. Markus Falk och Thomas Andersson är riksspelmän.

Katarina Pirak Sikku berättar om sin och Kristers historia på Samiska institutionen vid Umeå universitet (numera Institutionen för arkeologi och samiska studier).

Olov Johan Sikku berättar om den gången då han lyckades övertala Krister att lämna Kirunas fotbollslag för att börja spela med Soppero, inte utan problem.


Festföremålet i högform, här tillsammans med Markus Falk. Krister jojkar vanligen i gruppen Trio Moivi, http://www.triomoivi.se/.

1 kommentar:

Jenny,Nokia och Leo sa...

Det ser verkligen grymt svängigt ut, mannen min spelar kontrabas så jag vet vilken speciell känsla det ger...